اشنای با ماشین های DC

دسته بندی : <-ArchiveEntryCategory->, <-ArchiveEntryCategory->,
آشنايي با ماشينهاي الكتريكي DC :


مقدمه
ماشين DC داراي قابليت انعطاف زيادي است و ميتوان با اتصالات مختلف مدتر تحريك آن به مشخصه هاي گوناگون گشتاور و سرعت و ولتاژ جريان دست يافت.
از ماشينهاي dc مي توانيم به صورت موتور يا ژنراتور بهره برداري كرد. اما امروزه براي ايجاد برق dc از سيستمهاي يكسو ساز الكترونيك قدرت استفاده مي شود لذا ژنراتورهاي dc رفته رفته جاي خود را در صنعت از دست مي دهند. در حاليكه موتورهاي dc به خاطر امكان كنترل سرعت خوب كاربرد فراواني دارند
امروزه همچنان موتورهاي dc بزرگ در صنايع نورد، نساجي،چاپ، جرثقيل سازي كاربرد فراوان دارند موتورهاي dc كوچك هم در سيستمهاي كنترل به وفور يافت مي شوند. كه مي توان از تاكومتر(سرعت سنج) نام برد.


ساختار ماشينهاي الكتريكي:

ماشينهاي الكتريكي از دو بخش اساسي تشكيل شده اند:

الف)قسمت متحرك ودوار به نام رتور

ب) قسمت ساكن به نام استاتور

بين اين دو قسمت ،شكاف هوايي وجود دارد .
استاتو و رتور از مواد فرومغناطيسي ساخته مي‌شوند تا چگالي شار بيشتر گردد و در نتيجه اندازه و حجم ماشين كمتر شود.
نكته: اگر شار در رتور و استاتور متغير با زمان باشد ،هسته اهني لايه‌به‌لايه ساخته مي‌شود تا جريان گردابي كاهش يابد.
در بسياري از ماشينها محيط داخلي استاتور و محيط بيروني رتور حاوي شيارهاي متعددي است كه داخل آنها هادي‌ها جاسازي ميشوند، اين هاديها بهم وصل مي شوند و سيم پيچي حاصل مي شود.به سيم پيچي هايي كه در آنها ولتاژ القا مي شود ،سيم پيچي آرميچر اطلاق مي گردد. به سيم پيچ هايسي كه ار آنها جريان ميگذرد تا ميدان مغناطيسي و شار اصلي را پديد آورند، سيم پيچ تحريك يا سيم پيچ ميدان گفته مي شود.
سيم پيچ آرميچر تامين كننده تمام قدرتي است كه تبديل شده و يا انتقال مي يابد. قدرت نامي سيم پيچ آرميچر،‌هم در ماشين هاي DC و هم در ماشين هاي AC فقط با جريان متناوب كارمي كند.

انواع ماشين‌هاي الكتريكي:


1- ماشين جريان مستقیم

2- ماشين القايي
3- ماشين سنكرون

ماشين جريان مستقيمDC

ر ماشينهاي DCسيم پيچ تحريك بر روي استاتور قرار دارد و رتور حاوي سيم پيچ آرميچير است. از سيم پيچي تحريك جريان DC مي گذرد تا شار درون ماشين شكل گيرد.
ولتاژ القا شده در سيم پيچي آرميچر يك ولتلژ متناوب است براي يكسو كردن ولتاژ متناوب در پايانه رتور از كموتاتور و جاروبك استفاده مي شود. استاتور مي تواند بگونه اي باشد كه سيم پيچ تحريك بيش از دو قطب ايجاد نمايد.
نكته: مي توان يك ماشين DC را معادل يك ماشين AC دانست كه يكسو كننده مكانيكي به آن اضافه شده است.سيم پسچ تحريك فقط يك ميدان مغناطيسي براي ما ايجاد ميكند. 


برچسب‌ها :
ادامه مطلب ... نویسنده: یونس غلامی | نسخه قابل چاپ | 1391/8/29 - 23:12 | 1 2 3 4 5 | اشتراک گذاری :

برقـگیـر

دسته بندی : <-ArchiveEntryCategory->, <-ArchiveEntryCategory->,
برقـگیـر (Lightning arrester)
برقگير از وسايل ايمني مي‏باشد كه براي هدايت موجهاي ولتاژ ضربه‏اي به زمين و جلوگيري از ورود آنها به ايستگاههاي انتقال و توزيع نيرو بكار مي‏رود و معمولاً در انتهاي خط انتقال و در ورودي ترانسها نصب مي‏شود. ولتاژ شكست الكتريكي يك برقگير بايستي كمتر از ولتاژ شكست الكتريكي ايزولاسيون لايه تجهيزات نصب شده در پست باشد.

انواع برقـگیـر

1) برقگير ميـله‏اي
2) برقگير بـا فاصله هوايي
3) برقگير بـا مقاومت غير خطي
4) برقگير بدون فاصله هوايي
5) برقگير خـازنـي
6) برقگير فيوزي

برقگیـر میـله ای

يكي از ساده‏ترين و ارزانترين برقگيرها كه از اولين برقگيرها مي‏باشند برقگير ميله‏اي هستند كه با وجود قديمي بودن امروزه نيز كاربردهاي زيادي دارد . اين برقگير عبارت است از دو ميله نوك‏تيز كه يكي در قسمت برقدار نصب شده و ديگري در زير ايزولاتور و يا بدنه نصب و به زمين اتصال مي‏يابد فاصله دو نوك متناسب با ولتاژ و شرايط و زمان اعمال ولتاژ روي سيستم قابل تنظيم است . تنظيم اين فاصله طوري كه در مقابل ولتاژ حداكثر سيستم پايدار بوده و فقط در برابر ولتاژهاي زياد تخليه الكتريكي صورت مي‏گيرد . البته تنظيم برقگير از حالت ايده‏آل دور بوده و مي‏توان گفت در يك باند ولتاژ عمل مي‏كند و مشخصه عملكرد دقيقي را براي آن نمي‏توان تصور كرد.

برچسب‌ها :
ادامه مطلب ... نویسنده: یونس غلامی | نسخه قابل چاپ | 1391/8/29 - 23:06 | 1 2 3 4 5 | اشتراک گذاری :

انواع تلفات در ماشین های DC

دسته بندی : <-ArchiveEntryCategory->, <-ArchiveEntryCategory->,

هنگام تبدیل انرژی، مقداری انرژی ورودی در ماشین های الکتریکی تبدیل به حرارت می شود. این انرژی قابل استفاده نیست و مقدار آن در واحد زمان، تلفات ماشین نامیده می شود. تلفات ماشین های الکتریکی صنعتی حدود 2 تا 10 درصد قدرت ورودی آنهاست اما با توجه به مقدار عظیم انرژی الکتریکی که در حال حاضر به وسیۀ ماشین های الکتریکی تبدیل می گردد تلفات آنها حائز اهمیت است. از سوی دیگر چون انرژی تلف شده در ماشین های الکتریکی تبدیل به حرارت می شود، لذا قسمت های مختلف آنها را گرم می کند.

تجربه نشان داده است که ماشین های الکتریکی در صورتی می توانند در مدّت 16 تا 20 سال بطور اطمینان بخش کار کنند که حرارت هیچ یک از قسمتهای آنان از حد معیّنی تجاوز ننمایند. پس شرایط تهویه ماشین باید به صورتی باشد که بتواند از افزایش درجه حرارت آن جلوگیری بعمل آورد.

تلفات ماشینهای الکتریکی جریان مستقیم dc را می توان چنین تقسیم بندی نمود:

1ـ تلفات مکانیکی یا اصطکاکی

2ـ تلفات آهنی یا تلفات هسته

3ـ تلفات مسی

تلفات مکانیکی بعلت اصطکاک محور ماشین در یاتاقانها و اصطکاک جاروبک ها با کلکتور و مقاومت هوا به وجود می آید. این تلفات برای ماشین مشخصیف تابع دور محور ماشین می باشد و آن را با Pmec نشان می دهیم.

تلفات هسته از تلفات هیستر زیس و تلفات ناشی از جریانهای گردابی در هستۀ آرمیچر تشکیل می شود و آن را با PFe نشان می دهیم. مقدار این تلفات برای ماشین مشخص، تابع دور محور و مقدار ولتاژ القایی EA می باشد تلفات مسی یا ژولی ماشین های dc در اثر عبور جریان از سیم پیچهای تحریک آرمیچر و دیگر سیم پیچهای موجود در ماشین از قبیل سیم پیچهای جبرانگر و قطبهای کمکی و همچنین جاروبک ها بوجود می آید.

نکته: مجموع تلفات آهنی و مکانیکی که از بی باری تا بار کامل تغییر چندانی ندارد، تلفات ثابت ماشین نامیده می شود. در حال یکه تلفات مسی در بارهای مختلف تغییر می کند و به آن تلفات متغیر می گویند.

 

طریقۀ بدست آوردن تلفات در ماشین های dc

تلفات مس در موتور تلفات I2R مدارهای آرمیچر و میدان موتور است. این تلفات را می توان با دانستن جریانهای ماشین و دو مقاومت به دست آورد. برای تعیین مقاومت مدار آرمیچر ماشین، روتور آن را نگه می داریم تا نتواند حرکت کند و یک ولتاژ dc کوچک به پایانه های آرمیچر اعمال می کنیم. این ولتاژ را طوری تنظیم می کنیم که جریان آرمیچر با جریان نامی آرمیچر ماشین برابر شود. نسبت ولتاژ اعمالی به جریان آرمیچر RA است. دلیل این است که در این آزمایش جریان آرمیچر را به حدود جریان نامی بار کامل می رسانیم این است که RA با افزایش دما زیاد می شود و به ازای جریان نامی بار کامل سیم پیچی ارمیچر تقریباً همان شرایطی را دارد که در شرایط عادی کار خود دارد.

مقاومت به دست آمده کاملاً دقیق نیست، زیرا،

1ـ اثر خنک سازی چرخش موتور در این حالت وجود ندارد.

2ـ چون در شرایط عادی کار در هادیهای روتور یک ولتاژ ac وجود دارد. کمی اثر پوستی وجود دارد که باعث افزایش مقاومت آرمیچر می شود.

 

استاندارد 113IEEE در مورد روشهای آزمایش ماشینهای dc است. در این استاندارد روش دقیقتری برای اندازه گیری RA بیان شده است و در صورت لزوم می توان از آن استفاده کرد.

مقاومت میدان با اعمال ولتاژ نامی میدان به مدار میدان و اندازه گیری جریان حاصل تعیین می شود. مقاومت میدان RF نسبت ولتاژ میدان به جریان میدان است.

تلفات افت جاروبک غالباً به طور تقریبی در تلفات مس گنجانده می شود. اگر بخواهیم این دو را به طور مجزا در نظر بگیریم باید از نمودار پتانسیل جاروبک بر حسب جریان برای جاروبک موردنظر استفاده کنیم. تلفات افت جاروبک با حال ضرب افت ولتاژ جاروبک VBD و جریان آرمیچر IA برابر است.

تلفات هسته و مکانیکی معمولاً با هم در نظر گرفته می شوند. اگر بگذاریم موتور در حالت بی باری آزادانه و با سرعت نامی بچرخند، توان خروجی ماشین صفر است.چون موتور بار ندارد، IA خیلی کوچک و تلفات مس آرمیچر قابل چشم پوشی است. بنابراین اگر تلفات مس میدان را از توان ورودی موتور کم کنیم، توان باقیمانده باید با تلفات مکانیکی و تلفات هسته در آن سرعت برابر باشد. این تلفات را تلفات چرخشی بی باری موتور می نامند. اگر سرعت موتور در حدود سرعتی که تلفات چرخشی بی باری را در آن اندازه گرفته ایم باشد، این تلفات تقریب خوبی از تلفات هسته و مکانیکی ماشین تحت بار است.

تلفات چرخشی در بار کامل اساساً با تلفات چرخشی در بی باری برابر است، زیرا سرعتهای بار کامل و بی باری موتور تفاوت چندانی ندارند. این تلفات را می توان با تعیین توان ورودی به مدار آرمیچر در بی باری و فرض ناچیز بودن تلفات مس آرمیچر و افت جاروبکها به دست آورد، به این معنی که توان ورودی بی باری آرمیچر را با تلفات چرخشی برابر گرفت.


برچسب‌ها :
نویسنده: یونس غلامی | نسخه قابل چاپ | 1391/8/29 - 23:02 | 1 2 3 4 5 | اشتراک گذاری :

دانلود جزوه درس مدارهای الکتریکی ۱

دسته بندی : <-ArchiveEntryCategory->,

مدار های الکتریکی 


کتابی تایپ شده و کامل از درس مدار های الکتریکی که بیش از 110 صفحه می باشد . این کتاب به بررسی تمام سرفصل های درس مدار 1 پرداخته است که شامل :

المان های الکتریکیقوانین کیرشهفمنابع اتصال سری و موازی عناصرتحلیل گرهجمع آثارتحلیل مشقضایای تونن و نورتنمعادلات دیفرانسیلمعادلات مرتبه Nمدارهای مرتبه اولمدارهای مرتبه دوماعداد مختلطتقویت کننده های عملیاتی...


برچسب‌ها :
ادامه مطلب ... نویسنده: یونس غلامی | نسخه قابل چاپ | 1391/8/26 - 20:21 | 1 2 3 4 5 | اشتراک گذاری :

جزوه الکترونیک کاربردی

دسته بندی : <-ArchiveEntryCategory->,
مجموعه ای از چند اسلاید در مورد یکسوسازهای کنترل شده و کنترل نشده


برچسب‌ها :
ادامه مطلب ... نویسنده: یونس غلامی | نسخه قابل چاپ | 1391/8/26 - 20:05 | 1 2 3 4 5 | اشتراک گذاری :
در این جزوه مدارات یکسوساز تایریستوری با زبان ساده معرفی می شود . این جزوه برای دروس الکترونیک صنعتی و یا الکترونیک کاربردی در مقطع کارشناسی مفید می باشد
برچسب‌ها :
ادامه مطلب ... نویسنده: یونس غلامی | نسخه قابل چاپ | 1391/8/26 - 20:02 | 1 2 3 4 5 | اشتراک گذاری :

معرفی عناصر مدارفرمان

دسته بندی : <-ArchiveEntryCategory->,

نمادهای مداری که درمدارفرمان استفاده می شوند در جزوه زیر به خوبی معرفی می شوند . این جزوه برای دانشجویان کاردانی برق و برای درس نقشه کشی برق مفید است


برچسب‌ها :
ادامه مطلب ... نویسنده: یونس غلامی | نسخه قابل چاپ | 1391/8/26 - 19:58 | 1 2 3 4 5 | اشتراک گذاری :

آخرین مطالب

محبوب ترین مطالب

موضوعات

آمار وبلاگ

کد های کاربر